Öppettider

TIPS & RÅD

Hur undersöker jag själv mitt djur? Genom att regelbundet undersöka sitt djur har man möjlighet att upptäcka förändringar som tex knölar, öroninflammationer och tandsten. Ge akt på förändringar i beteendet, tex om djuret börjar dricka eller kissa mer, lukta illa ur munnen eller klia sig.

Vad som kan vara bra att veta om din hund och katt:
Normal temperatur är 38-39° C. Observera att det inte går att avgöra om djuret har feber genom att känna på nosen, utan tempen måste tas med en febertermometer i ändtarmen.

Slemhinnorna ska vara rosa hos hund och ljusrosa hos katt. Titta på insidan av läppen för att undersöka slemhinnorna. Genom att trycka med tummen på insidan av läppen kan man bedöma hur lång tid det tar för slemhinnan att återfå sin normala färg. Normalt ska det gå på ett par tre sekunder. Tar det längre tid kan det vara ett tecken på dålig cirkulation. Pulsen kan kännas på insidan av låret, nära ljumsken.

Ditt djur kan bli uttorkat av kräkningar och diarréer och det undersöks genom att man lyfter nackskinnet och släpper och ser hur snabbt huden återfår sin normala form. Hos ett uttorkat djur tar det längre tid innan huden återfår sin normala form.