toppbild-sommar

SOMMARTIPS

Värmeslag

Ett djur kan inte svettas och blir snabbt överhettad.
Kom ihåg att värmen stiger i bilen fort även om den står i skuggan.
Om ditt djur drabbas av värmeslag så duscha/blöt ner djuret med handdukar. Se till att blöta ner hela djuret ordentligt ända ner till skinnet och kontakta veterinär omedelbart.

Tecken på att ditt djur fått värmeslag är att denne hässjar, har torra- och röda slemhinnor samt hög puls. Pulsen kan du känna på insidan av djurets bakben. Normalpuls för hund ska ligga på 80-120 slag/minut och för katt 100-130 slag/minut.

I allvarliga fall får hunden andningssvårigheter, kräkningar och blodiga diarrer och kan komma i chock för att sedan dö om snabb hjälp inte sätts in. Om en hund drabbas av värmeslag bör den undersökas av veterinär även om du som djurägare själv lyckas få ner hundens temperatur.

Algblomning

Bad längs stränder eller i skogen där det finns risk för algblomning i vattnet kan orsaka förgiftning hos hunden om den får i sig vattnet via munnen. Som följd kan förgiftningen göra att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning, gulsot och i värsta fall även dödsfall.

Symtom på algblomsförgiftning är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Vid större förgiftning kan även vinglighet visas och hunden kan få kramper. Kontakta veterinär omedelbart vid visat symtom eller misstanke om förgiftning.

Insektsbett

Enstaka getingstick/bistick ger nästan aldrig några allvarliga reaktioner på ditt djur förutom att det gör ont. En del djur är dock känsligare för stick och kan då visa en allergisk reaktion som visar sig genom rodnad och/eller svullnad.

Har ditt djur blivit stucket håll koll på hunden/katten under den närmaste timmen och ha koll efter eventuell svullnad. Kolla även slemhinnorna på insidan av djurets läpp och /eller tandkött. Kan även kollas under nedre ögonlock på djuret. Är slemhinnor bleka och/eller djuret är trött och hängigt kontakta veterinär.