toppbild1

AVLIVNING

Att ta beslutet att avliva ett djur är alltid svårt och varje djur och varje situation är unik. När du tagit beslutet så kan du välja om du vill vara med under insomningen och hur du vill att djuret ska omhändertas.

Vi kan erbjuda:
- Separat kremering vilket innebär att du får tillbaka askan efter ditt djur antingen i en kartong eller en urna.
- Vanlig kremering innebär att djuret kremeras tillsammans med andra djur och ingen aska fås åter.
- Naturligtvis kan också välja att ta med djuret hem.

Vi samarbetar med djurkrematoriet i Bergsjö.
Har du valt separat kremering ringer vi när askan finns att hämta hos oss, vanligen efter ca 14 dagar. Du kan även välja att få askan hemskickad mot en extra kostnad (215 kr).

Hur går det till?
När du kommer lämnar du ditt djur i bilen och anmäler dig i receptionen. Här får du fylla i en anhållan om avlivning och vilket omhändertagande som önskas. Här kan du välja att få utställt ett livintyg för djur som har livförsäkring. Detta intyget kostar 550 kr.
Vi har en separat ingång och väntrum vid lilla entrén och det är här du går in med ditt djur.

Hund: De flesta får en lugnande medel och får sedan sitta med ägaren i lugn och ro tills de blir trötta. Därefter läggs en kanyl i ett blodkärl, oftast på ett framben. Hunden får en överdos sömnmedel och somnar in, hjärtat stannar och andningen upphör.

Katt: Får oftast lugnande medel i nackskinnet och får sedan sitta med ägaren i lugn och ro tills de blir trötta. Därefter läggs en kanyl i ett blodkärl, oftast på ett framben eller bakben. Katten får en överdos sömnmedel och somnar in, hjärtat stannar och andningen upphör.

Som alternativ kan överdosen sömnmedel ges direkt via bukväggen. I detta fall är det individuellt hur lång tid det tar innan hjärtat stannat. I vissa fall ger man ytterligare en dos sömnmedel direkt i hjärtat.

Övriga små sällskapsdjur avlivas som katt. På kaniner sätter man ibland en intravenös kateter i ett av örats blodkärl.

Efter avlivningen kontrollerar veterinären djuret noga och konstaterar att hjärtat stannat och djuret har somnat in.

Du får därefter stanna hos djuret så länge du önskar och när du har gått tar vi hand om ditt djur på det sätt vi kommit överens om.