toppbild1

TANDVÅRD

Tandsten är vanligt hos hundar och katter och du kan själv undersöka om ditt djur har tandsten genom att undersöka tänderna. Det bästa sättet att förebygga tandsten är att borsta tänderna.

Innan tandsten bildas har tänderna en beläggning av bakterier m.m. som kallas plack. Efter en tid förkalkas beläggningen och hårdnar till tandsten. Om tandstenen får sitta kvar kommer den att förorsaka tandköttsinflammation och bakterier kommer att tränga ner i tandköttets fickor, en röd rand på tandköttet närmast tanden är ett tecken på detta. Efter en tid förstörs vävnaden som håller fast tanden och tanden lossnar.

När du lämnar in din katt/hund för munsanering, tas tandstenen bort med ultraljud. För att effekten efter behandlingen ska hålla i sig längre, poleras tänderna med en särskild tandpasta. Behandlingen sker under narkos där djuret är intuberad och svalgpackat för att minimera risker att inhalera bitar av tandsten, bakterier och annat som frigöres i munhålan vid en professionell tandrengöring.

Vi bokar alltid in ett besök inför tandstensborttagning, för att bedöma att djuret är friskt inför sövningen och för att bedöma hur omfattande förändringarna är. I munhålan har djuren precis som vi en massa bakterier som frisätts vid tandstensborttagningen. Av denna anledning utför vi inte tandstensborttagning i samband med övriga ”rena” kirurgiska ingrepp. Vår tandavdelning ligger separerad från operationsavdelningen för att minska risken för spridning av bakterier från munhålan.

Åse B. Fjeldstad och Annelie Göransson tar hand om de mer komplicerade tandfallen. De har fördjupad utbildning och kompetens inom veterinär odontologi. Vi kan erbjuda avancerade tandundersökningar och tandbehandlingar, såsom tandextraktion, PTR (professionell tandrengöring), lagning av tänder, rotfyllningar, behandling av käkfrakturer och FORL. Vidare kan vi erbjuda förebyggande vård vid tandställningsfel/bettfel och rådgivning vid förebyggande tandvård i alla skeden.